Πολιτικός Γάμος & τι πρέπει να κάνετε πριν ανεβείτε τα σκαλιά του δημαρχείου

217108 CRP 035

Ήρθε λοιπόν και για σας η στιγμή να ανεβείτε τα σκαλιά του δημαρχείου! Ο πολιτικός γάμος αποτελεί μία πιο εύκολη και οικονομική λύση αλλά χρειάζεται κι αυτός την οργάνωση του. Τις περισσότερες φορές ο πολιτικός γάμος τελείται στο δημαρχείο που ανήκει το ζευγάρι.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε όλα όσα θα χρειαστείτε πριν από τη μεγάλη μέρα.

Το πρώτο πράγμα από το οποίο πρέπει να αρχίσετε είναι η άδεια γάμου. Στον Δήμο μόνιμης κατοικίας, ο κάθε ένας ξεχωριστά καταθέτετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας. Την αίτηση για χορήγηση άδειας γάμου θα σας τη δώσει απευθείας ο Δήμος.

Για την άδεια πολιτικού γάμου θα χρειαστείτε:

  • Ένα φωτοαντίγραφο της ταυτότητας σας.
  • Λογαριασμό από ΔΕΚΟ ή εκκαθαριστικό εφορίας του τρέχοντος έτους, που να αποδεικνύει την κατοικία σας
  • Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης ή από το Ειδικό Ληξιαρχείο για τους γεννημένους στο εξωτερικό.
  • Αγγελία του πολιτικού γάμου δημοσιευμένη σε μια εφημερίδα. Χρειάζεται ένα φύλλο της ίδιας εφημερίδας για τον κάθε μελλόνυμφο. Στην αναγγελία του πολιτικού γάμου σας θα πρέπει να αναφέρονται τα ονόματα και τα επώνυμα τα δικά σας και των γονιών σας, ο τόπος κατοικίας σας και ο τόπος που θα τελεστεί ο γάμος.
  • Παράβολο χαρτοσήμου (πράσινου χρώματος) 15 € (χορηγείται από την Εφορία), ένα για κάθε ενδιαφερόμενο.
  • Υπεύθυνη Δήλωση η οποία συμπληρώνεται και υπογράφεται στο γραφείο πολιτικών γάμων του Δήμου
  • Κάποιοι Δήμοι ζητούν και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το οποίο να προκύπτει ότι είστε άγαμοι ή διαζευγμένοι.
  • Παράβολο Δήμου (διαφέρει σε κάθε δήμο: από 50 έως 150 ευρώ)

Extra Tips

  1. Για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας, πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος με την ταυτότητα του. Με την κατάθεση  της αίτησης στο Δήμο ζητάτε την τέλεση του πολιτικού γάμου και οριστικοποιείται ημερομηνία, ώρα και τόπο που θέλετε να γίνει ο γάμος.
  2. Η άδεια γάμου εκδίδεται μετά την παρέλευση 7 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης αναγγελίας γάμου στην εφημερίδα και ισχύει για έξι μήνες
  3. Οι μελλόνυμφοι μπορούν κατόπιν να τελέσουν το γάμο τους σε όποιο Δήμο επιθυμούν αφού καταθέσουν μία ημέρα πριν το γάμο τις άδειες.
  4. Κατά την τέλεση του Γάμου κάθε μελλόνυμφος πρέπει να προσέρχεται με την ταυτότητα του και ένα μάρτυρα ακόμη και συγγενή με οποιοδήποτε βαθμό συγγένειας.

Φυσικά όμως το σημαντικότερο όλων είναι να ορίσετε εγκαίρως την ημερομηνία σας! Αν σκέφτεστε να παντρευτείτε μία συγκεκριμένη ημερομηνία το δημαρχείο μπορεί να έχει περισσότερες κρατήσεις από όσες φαντάζεστε και να βρεθείτε προ εκπλήξεων..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shopping Cart (0)

Καλάθι